Twórca Worda i Excela w kosmosie
11 listopada 2006, 11:48Charles Simonyi, amerykański miliarder, twórca takich programów jak Word czy Excel, wybiera się w kosmos. Były pracownik Microsoftu wyruszy w podróż na pokładzie rosyjskiego Sojuza, który wystartuje 9 marca 2007 roku. Będzie on 450. osobą w kosmosie i 5. kosmicznym turystą w historii.
![Urządzenie Kubiaka i Sathruma© Aaron Sathrum, UCSD](/media/lib/6/1177063017_396694-225f63cd0770b3ce54ae3791c00f3931.jpeg)
Sposób na gaz cieplarniany?
20 kwietnia 2007, 09:51Chemicy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Dan Diego zaprezentowali urządzenie, które wykorzystuje energię słoneczną do zamiany gazu cieplarnianego w użyteczny produkt.
![](/media/lib/17/1193749486_697384-3029c55e6a9e9cbc07e5da9e341a8b9c.jpeg)
Intel trzyma się mocno, Nvidia bije rekordy, AMD traci
30 października 2007, 13:03Przejęcie ATI przez AMD nie pomogło tej pierwszej firmie w odzyskaniu dawnej pozycji na rynku układów graficznych. Największym producentem tego typu kości wciąż pozostaje Intel, jednak najbardziej zauważalnym zjawiskiem jest szybki wzrost udziałów Nvidii.
![](/media/lib/28/zaba-wlochatad-75a1be7ec6c297781f8dfca5e92e5304.jpg)
Łamie kości, by mieć pazury
28 maja 2008, 10:49Żaba włochata (Trichobatrachus robustus) łamie własne palce, by powstały pazury, które przebiją powłoki skórne poduszek palców. David Blackburn i zespół z należącego do Uniwersytetu Harvarda Muzeum Zoologii Porównawczej uważają, że to mechanizm obronny. Płaz zachowuje się w ten dziwaczny sposób, gdy czuje się zagrożony.
Mniej kwasu, lepsza pamięć
21 października 2008, 09:12Zaburzenia pamięci u osób z demencją, np. chorobą Alzheimera, można zmniejszyć, wpływając na mózgowe stężenie kwasu arachidonowego (AA), wielonienasyconego kwasu tłuszczowego typu omega-6.
![](/media/lib/46/le-whif-f458a7b54c9a176b21584d71f24a4961.jpg)
Czekolada do wdychania
10 kwietnia 2009, 18:18Profesor David Edwards z Uniwersytetu Harvardzkiego spełnił marzenia czekoladoholików. Opracował inhalator, który pozwala uraczyć się ulubionym smakołykiem bez ryzyka przytycia. Można wybierać z czterech smaków Le Whif: malinowego, miętowego, mango i czystej czekolady.
![](/media/lib/52/salatka-4b9edc10124a37749371d7e415863ba7.jpg)
Sałatka sprowadza na manowce
5 października 2009, 11:09Uwzględnienie w menu zdrowej potrawy, np. sałatki lub surówki, sprawia, że ludzie zaczynają sobie pobłażać i jedzą bardziej niezdrowo. Co ciekawe, im bardziej poskładana i przestrzegająca zasad osoba, w tym większym stopniu doświadcza ona tego zjawiska (Journal of Consumer Research).
![](/media/lib/62/lemurek04-7d16038c1b2682b19e8e454ea55cf5a6.jpg)
Na szczęście nie wyginął
16 kwietnia 2010, 07:52Po ponad stu latach od właściwego odkrycia międzynarodowy zespół naukowców ponownie wpadł na ślad jedynej znanej populacji nocnego lemurka Cheirogaleus sibreei. To gatunek endemiczny dla wschodniego Madagaskaru, a grupa dostrzeżona przez biologów składa się z ok. 1000 osobników (Molecular Phylogenetics and Evolution).
![](/media/lib/38/logo_apple-6991c514c5ffa4cf8752a0701805986b.jpg)
Media lubią Apple'a
28 września 2010, 15:51Najnowsze badania Pew Research Center pokazują, że media technologiczne najwięcej uwagi poświęcają firmie Apple. Autorzy studium przeanalizowali 437 informacji związanych z technologiami, które zostały uznane za najważniejsze przez dziennikarzy z 52 różnych mediów, w tym z 11 gazet, trzech telewizji kablowych, trzech serwisów informacyjnych należących do sieci telewizyjnych, 12 witryn WWW i 10 stacji radiowych.
![](/media/lib/60/slon-indyjski-2a812857cc4881de8b6e2524d0a51910.jpg)
Słonie wiedzą, kiedy i jak współpracować
8 marca 2011, 10:22Słonie wiedzą, kiedy do wykonania zadania konieczna jest współpraca z drugim słoniem. Zespół doktora Joshuy Plotnika z University of Cambridge pracował ze słoniami indyjskimi (Elephas maximus), które nauczyły się wcześniej, że ciągnięcie za linę powoduje, że przybliża się do nich platforma z jedzeniem.